Cancerul colului uterin

Cancerul colului uterin constituie cea mai frecventa localizare a cancerelor la femeie. Apare cu predilectie intre 30 si 50 de ani, fara a avea o limita severa la o varsta mai tanara, sau mai inaintata. In majoritatea cazurilor, debutul cancerizarii are loc la nivelul orificiului extern. Cauzele cancerului de col uterin nu sunt elucidate, ca de altfel ale cancerului in general.

Cancerul de col se dezvolta intotdeauna pe o leziune preexistenta a epiteliului. Stadiile clinice sunt in numar de 4 si pot fi depistate prin metode clinice, metode paraclinice si confirmate histologic (biopsie).
 
Stadiul I clinic este operabil, pentru ca leziunea intereseaza strict colul, fara metastaze ganglionare obligatorii. Tratamentul radical al acestei forme duce la vindecare majoritatea cazurilor.
 
Stadiul II clinic, considerat inca operabil, este forma in care procesul tumoral depaseste limitele colului, fara sa intereseze peretele pelvian, limitand in oarecare masura mobilitatea uterului. Dupa directia organului spre care evolueaza, deosebim: stadiul II parametru, stadiul II vagin, stadiul II corp uterin.

Stadiul III clinic este forma inoperabila pentru ca procesul malign prinde ambele parametre si peretele pelvin. Uterul isi pierde mobilitatea, ganglionii regionali din jurul vaselor mari sunt duri si se pot palpa inapoia uterului. Sunt trei forme: stadiul III parametru, stadiul III vagin, stadiul III metastaza pelviana. Stadiul IV clinic, in care procesul tumoral invadeaza organele invecinate. Diferentiem trei forme: stadiul IV vezica, stadiul IV rect, stadiul IV metastaza la distanta.

Simptomele de debut se caracterizeaza prin aparitia unei leucorei (scurgeri albicioase), care, dupa microtraumatisme (irigatii, act sexual, tuseu digital, constipatie etc.) este patata cu sange, precede sau insoteste hemoragia (sangerarea). Hemoragia apare in afara menstruatiei. Menstruatiile sunt mai abundente si mai prelungite (menoragii) si apoi devin neregulate, pastrand aceeasi abundenta (metroragii). Hemoragia este suspecta in menopauza. Durerea este cu totul neinsemnata in aceasta faza (si pare mai mult o jena de corp strain), iar uneori poate lipsi total.

Simptomele tardive ale cancerului colului uterin sunt aceleasi in stadiile II, III, IV si se contureaza din ce in ce mai evident. Se adauga durerea, casexia (starea generala proasta a organismului) si fistulele, care dau aspectul grav al bolii. Leucoreea este evidenta si abundenta , discret colorata in rosu, dand aspectul apei in care s-a spalat carnea si este urat mirositoare din cauza ulceratiei. Hemoragia este din ce in ce mai abundenta si mai capricioasa pe masura ce procesul malign avanseaza. Bolnava se anemiaza treptat.

Durerea devine din ce in ce mai violenta, astfel ca, in stadiul IV, este aproape insuportabila. Durerea se datoreza extinderii procesului malign, care comprima si mai ales infiltreaza toate plexurile nervoase. Cuprinde intregul bazin, cu extinderi spre sale. Starea generalase altereaza treptat, pe masura ce cancerul colului uterin progreseaza, bolnava devine palida, datorita impregnarii canceroase toxice si anemiei (din cauza hemoragiilor repetate). Anorexia este selectiva, mai ales pentru carne si paine. Bolnava slabeste progresiv in forte fizice si psihice. Este astenica si ajunge relativ rapid la casexie. Hemoragiile repetate, leucoreile fetide, durerile violente, casexia extrema, la care se adauga fistule recto-vezico-vaginale, constituie tabloul final al unei bolnave de cancer de col uterin.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor