Sindromul ochiului uscat

În mod normal suprafaţa ochiului (corneea) trebuie să fie permanent umedă. Sindromul de ochi uscat (keratita sicca) apare datorită lipsei îndelungate de lubrifiere şi umidificare a ochiului. În consecinţă, părţile anterioare ale ochiului suferă o iritaţie constantă până la inflamaţie.Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale şi alte numeroase glande mici din conjunctiva şi pleoape. Prin clipire, lacrimile sunt distribuite uniform peste conjunctivă şi cornee la fiecare 5-10 secunde. In acest timp, o parte din lacrimi se evaporă iar o parte ajung în nas.
 
Pe conjunctivă şi cornee lacrimile formează un film subţire format din trei straturi:
- Stratul interior este un mucus care inglobeaza şi îndepărtează corpurile străine şi celulele moarte. În plus, aderă de suprafaţa corneei rezistenta la apa, permiţând apei din stratul de mijloc să umecteze corneea.
- Stratul de mijloc este compus din apă. El asigură umectarea conjunctivei şi corneei permiţându-le să rămână transparente şi pleoapelor o mişcare mai uşoară. Elimină corpurile străine netezeşte corneea. Conţine oxigen si substante nutritive pentru metabolismul corneei şi proteine pentru înlăturarea bacteriilor.
- Stratul exterior este format din uleiuri care întîrzie evaporarea apei şi stabilizează filmul lacrimal. Aceasta este una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare şi este în continuă creştere. Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii,iar simptomele apar in general la persoane între 40-60 de ani.
 
Cauze:
Sindromul de ochi uscat are mai multe cauze:
- Survine ca parte a procesului de îmbătrânire;
- Apare ca efect secundar la unele medicamente ca antialergice, antidepresive, anticoncepţionale, multivitamine;
- Traiul într-un climat uscat, cu vânt şi praf;
- Ochii uscaţi reprezintă şi un simptom al unor boli generale, cum sunt lupusul, artrita reumatoidă, sindromul Sjogren;
- Purtare îndelungată de lentile de contact;
- Închiderea insuficientă a pleoapelor;
- Diverse boli ale pleoapelor;
- Fumatul.
Sindromul de ochi uscat apare mai frecvent la femei, probabil datorită variaţiilor hormonale.

Simptome:
In sindromul ochiului uscat filmul lacrimal devine mai subţire şi mai puţin stabil. Apar suprafeţe uscate care nu mai permit alunecarea usoara a pleoapelor pe suprafaţa oculară. Corneea, foarte bogata in terminatii nervoase are o sensibilitate deosebită. Simptomele sunt uşoare în stadiile incipiente dar se agravează cu mărirea gradului de uscăciune:
- Senzatia de corp străin: geană sau nisip în ochi;
- Senzatia de presiune: cu cefalee;
- Arsură;
- Sensibilitate la lumină;
- Ochi umezi: uscăciunea stimulează secreţia lacrimală;
- Senzatie de uscăciune;
- Dificultate în a deschide ochii: gene grele, refractare la mişcare;
- Vedere neclară: ca un văl pe ochi
- Incapacitatea de a plânge;
- Roşeaţă: in special de-a lungul marginii ciliare a pleoapelor;
- Secreţii: fire lipicioase şi pruriginoase.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor