Retinoblastomul

Retinoblastomul este o boala in care apar celule maligne in tesutul retinian. Retina este un strat nervos al ochiului care se gaseste la polul posterior, este stratul cel mai intern. Retina receptioneaza lumina si trimite imagini la creier prin nervul optic. Desi retinoblastomul apare la orice varsta, cel mai frecvent apare la copiii sub 5 ani. Tumora poate apare la un ochi sau la ambii ochi. Foarte rar invadeaza tesuturile vecine (tumora exofita) sau alte parti ale corpului (metastazare). Cel mai frecvent caz este retinoblastomul unilateral si acesta poate fi tratat. Retinoblastomul apare in unele cazuri congenital, datorita unei mutatii genetice pe o gena transmisa de la parinte la copil.
 
Uneori retinoblastomul este mostenit (de la parinti la copii). Retinoblastomul de cauza genetica (mostenirea unei gene cu mutatii) se numeste retinoblastom congenital. De obicei apare la o varsta mai frageda decat retinoblastomul dobandit. Retinoblastomul unilateral nu este mostenit de obicei. Retinoblastomul bilateral este intotdeauna congenital. Daca un retinoblastom congenital apare mai intai la un ochi, exista sansa de a aparea mai tarziu si la celalalt ochi. Dupa diagnosticarea retinoblastomului unilateral, ochiul sanatos se monitorizeaza o data la 2 pana la 4 luni, timp de cel putin 28 de luni. Dupa ce se termina tratamentul pentru retinoblastom, monitorizarea prin controale regulate pana la varsta de 7 ani este esentiala.Tratamentul ambelor tipuri de retinoblastom trebuie sa includa consiliere genetica (o discutie cu un medic specializat in boli ereditare). Rudele de gradul I trebuie monitorizate de asemenea si consiliate genetic in privinta riscului de a dezvolta cancerul.
 
Un copil cu retinoblastom ereditar, este la risc pentru dezvoltarea unui retinoblastom trilateral si a altor cancere. Un copil cu retinobastom congenital are risc crescut pentru dezvoltarea unor tumori pineale in creier. Acesta se numeste retinoblastom trilateral (cu metastaze). Examinarile regulate pentru monitorizarea bolii sunt esentiale in timpul tratamentului si pentru cel putin inca 4 ani dupa diagnosticarea copilului cu retinoblastom. Retinoblastomul ereditar creste de asemenea, riscul copilului de a face si alte tipuri de cancer in anii urmatori. Monitorizarea regulata este importanta.

Simptome:
Un retinoblastom se manifesta adesea printr-o leucocorie (pupila alba) care dovedeste ca tumora, foarte intinsa, a suprimat vederea. Mai rar, el provoaca un strabism sau o buftalmie (cresterea in volum a ochiului).

Unii factori afecteaza prognosticul (sansele de recuperare) si optiunile de tratament. Prognosticul si optiunile de tratament depind de urmatoarele:
- stadiul cancerului;
- sansele de a salva vederea la unul sau la ambii ochi;
- marimea si numarul tumorilor;
- sansele de a face retinoblastom trilateral.

Dupa diagnosticarea retinoblastomului se fac unele teste, pentru a afla daca celulele maligne au invadat ochiul sau alte parti ale corpului. Metoda prin care se investigheaza daca tumora a invadat ochiul sau celelalte parti ale corpului, se numeste stadializare. Informatia pe care o da stadializarea, determina stadiul cancerului. Este foarte important a se cunoaste stadiul tumorii inainte de a planifica tratamentul. Urmatoarele teste si investigatii pot fi folosite in procesul de stadializare:
- examinarea ochiului cu pupila dilatata;
- examinare ultrasonografica;
- computer tomografia (CT);
- rezonanta magnetica nucleara (RMN);
- punctia lombara.
 
Exista cateva metode de stadializare pentru retinoblastom. Pentru tratament, retinoblastomul este clasificat ca intraocular (in ochi) sau extraocular (in exteriorul ochiului). Se utilizeaza urmatoarele stadii pentru retinoblastom:
- Retinoblastomul intraocular: tumora se gaseste in interiorul ochiului, fara invazie la alte tesuturi in jurul ochiului sau alte parti ale corpului.
- Retinoblastomul extraocular: cancerul a depasit ochiul; se poate gasi in tesuturile din jurul ochiului sau a ajuns la sistemul nervos central (creier si maduva spinala) sau in alte parti ale corpului.
- Retinoblastomul recurent este un cancer care face recurente (revine) dupa ce a fost tratat. Poate avea recurente la nivelul ochiului, in tesuturile din jurul ochiului sau in alte zone. Tumorile care nu au fost tratate cu radioterapie sau chirurgie, revin adesea, de obicei pana in 6 luni.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor