Orjeletul - ulciorul

Ulciorul (orjeletul extern) reprezinta infectia glandelor sebacee sau sudoripare de la nivelul pleoapei. Orjeletul extern reprezinta inflamatia glandelor sebacee, glandelor Zeis sau Moli de la baza genei, in timp ce orjeletul intern reprezinta inflamatia acuta a glandelor Meibom. Orjeletul extern se raspandeste pe suprafata pielei, in timp ce orjeletul intern se raspandeste spre sacul conjunctiv.
 
Boala incepe cu o roseata dureroasa a pielii, pleoapa bolnavului se inflameaza, devine intinsa, suprafata inflamata colecteaza puroi. Cand capul cu puroi se sparge si se elimina, durerea cedeaza, inflamatia scade. Salazionul, asemanator orjeletului intern, este o imbolnavire a glandelor Meibom, in schimb, contrar orjeletului nu este o inflamatie acuta, ci cronica.

Cauze:
Cauza ulciorului este deseori necunoscuta, dar poate apare datorita:
- frecatului pleoapei, iritand glandele sebacee; bacteriile de la nivelul mainii pot cauza infectia;
- utilizarea rimelului, conturului de ochi sau a altor produse cosmetice, care pot irita ochiul. Daca aceste produse sunt contaminate cu bacterii poate apare o infectie.
Un salazion se poate dezvolta dintr-un orjelet intern care nu dreneaza si nu se vindeca. Cand porii glandelor sebacee sunt blocati poate apare atat orjeletul intern cat si salazionul. Porii nu se mai dreneaza astfel si se inflameaza. O alta problema care se poate adauga sau cu care poate fi confundat ulciorul este o infectie sau inflamatie a pleoapei numita blefarita.

Simptome:
Ulciorul incepe ca o macula rosie, sensibila la suprafata pleoapei de-a lungul liniei genelor. Aceasta se transforma intr-o papula mica, moale asemanatoare acneei. Ochiul poate lacrima si pleoapa sa fie dureroasa. Tipic ulciorul dezvolta un cap (se colecteaza lichid alb sau galben) si se sparge in aproximativ 3 zile. Dupa deschiderea ulciorului acesta se vindeca si dispare.
 
Orjeletul intern, desi mai profund in pleoapa are aceleasi simptome ca si ulciorul. Salazionul tinde sa creasca mai lent si mai profund in pleoapa decat ulciorul, in general necauzand durere si putand persista cateva luni. Salazionul poate forma un chist sub piele, mai ales cand porii glandelor sunt blocati si materiile se constituie in interiorul glandei. Inflamatia si tumefierea se pot extinde la zona inconjuratoare ochiului, de exemplu la nivelul sprancenelor. Se poate extinde suficient de mult pentru a interfera cu vederea.

Primul simptom al orjeletului sau salazionului il reprezinta o senzatie de arsura pe pleoapa. in cazul orjeletului aceasta este insotita de lacrimarea ochiului, inflamarea dureroasa si inrosirea pleoapei. In anumite situatii survine o stare generala de rau, insotita de o usoara crestere a temperaturii. In stadiul avansat al orjeletului, in zona glandei atinse se colecteaza puroi, in cazul in care capul cu puroi se sparge, inflamatia si roseata se atenueaza. Dupa spargerea capului cu puroi are loc vindecarea rapida, fara urme.
 
In cazul in care bolnavul suporta greu durerea, respectiv puroiul nu se elimina spontan, medicul poate ajuta cu o mica incizie drenarea. In caz de salazion glandele Meibom inflamate sunt palpabile, insa nu cauzeaza durere. In cazul in care imunitatea bolnavului scade, infectia se poate extinde cu usurinta la ochi, respectiv in intreaga cavitate a ochiului. in caz de orjelet intern pericolul complicatiilor fiind mai ridicat, adresati-va medicului.

Comentarii 

 
+1 #1 CERASELA 07-10-2011 13:14
Eu am un orjeletului sau salazionului ca am luat picaturi de ochi si unguent ,,tilavist collirio,kestin e,,dar degeaba nu imi trece am o luna de cand mi a iesit la ochii am mers si la oftalmologie mi a dat tratament,,beta bioptal pentru 15 zile,, dar degeaba nu si a facut nici un efect.Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat?multumesc
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor