Glaucomul

Glaucomul este o afectiune a nervului optic.Nervul optic coduce la creier imaginile captate de retina.Foarte multa lume stie ca glaucomul are legatura cu presiunea din ochi.Cu cit este mai mare aceasta presiune cu atit cresc sansele de a afecta nervul optic. Apare ca rezultat al acumularii de lichid in interiorul globului ocular. Imaginati-va ca in interiorul ochiului dumneavoastra se afla un fel de chiuveta cu robinetul mereu deschis si scurgerea deschisa tot timpul. Ca si apa din chiuveta, lichidul din ochiul dumneavoastra intra si iese. Lichidul hraneste ochiul si il mentine sanatos. Dupa ce lichidul circula, el se scurge printr-un mic canal in fata ochiului. La persoanele cu glaucom calea de drenaj este blocata iar lichidul nu poate iesi din globul ocular. In schimb el se acumuleaza si produce cresterea presiunii oculare.

Factori de risc:
- Varsta peste 45 ani;
- Istoric familial de glaucom;
- Diabet;
- Istoric de presiune intraoculara crescuta;
- Tulburare de vedere la distanta (miopie de grad inalt), care inseamna imposibilitatea de a vedea clar obiectele la distanta;
- Istoric de traumatism ocular;
- Folosirea cortizonului (steroizi), fie in ochi, fie sistemic (oral sau injectabil);
- Tulburare de vedere aproape (hipermetropia), care inseamna vederea mai buna a obiectelor la distanta decat in apropiere.

Tipuri de glaucom
- Glaucomul acut cu unghi inchis - Exista cazuri cind unghiul irido-cornean este complet inchis si astfel sistemul de drenaj al umorii apoase este complet blocat si astfel creste brusc presiunea intraoculara.Printre simptomele care apar sunt:
- vedere incetosata;
- durere oculara intensa;
- cefalee;
- halouri colorate in jurul luminilor;
- stare de greata si voma.
Atunci cind unele dintre aceste simptome apar este necesar sa va prezentati de urgenta la medical oftalmolog. Daca nu este tratat imediat glaucomul acut poate sa duca la orbire!

- Glaucomul cronic cu unghi deschis: Este cel mai des intilnit ditre toate formele de glaucom (90%). De obicei survine odata cu virsta cind sistemul de drenaj devine incet din ce in ce mai putin eficient crescind astfel presiunea intraoculara.Presiune intraoculara crescuta ,afectarea nervului optic si reducerea cimpului vizual compun cadrul clinic al glaucomului cronic simplu.Deobicei glaucomul cronic simplu poate sa nu provoace niciun simptom care sa-l faca pe pacient sa mearga la medic.De fapt cel mai frecvent glaucomul cronic simplu este diagnosticat in timpul unui consult oftalmologic ocazional.Doar cind boala este in faza avansata exista tulburari de vedere.Glaucomul diagnosticat in faze tardive duce la orbire.

- Glaucomul secundar - Glaucomul poate sa apara ca rezultat al unui traumatism ocular, inflamatie, tumora sau în cazuri avansate de cataracta sau diabet. Deasemenea poate fi provocat de anumite medicamente sau substante, de exemplu steroizi. Aceasta forma de glaucom poate sa se manifeste în forme mai blânde sau mai severe. Tratamentul va fi diferit în functie de tipul de glaucom (glaucom cu unghi deschis sau glaucom cu unghi închis).

- Glaucomul cu tensiune normala (NTG) - Glaucomul cu tensiune normala este deasemeni cunoscut ca glaucomul cu tensiune joasa. În acest tip de glaucom, nervul optic este afectat chiar daca tensiunea intraoculara (PIO) nu este foarte mare. Nu exista o explicatie general acceptata pentru problemele nervului optic în conditiile în care presiune intraoculara este la un nivel considerat normal (între 12-22 mm HG). Persoanele cu risc mai ridicat în aceasta forma de glaucom sunt persoanele cu o istorie familiala cu glaucom cu tensiune normala si cei cu o istorie de boli cardiovasculare sistemice, ca afectiunile cu ritm cardiac neregulat. Glaucomul cu tensiune normala este în general detectat dupa o examinare atenta a nervului optic.
 
Fundatia Americana de Cercetari ale Glaucomului a sustinut un studiu international pentru a ajuta determinarea celui mai bun tratament a acestui tip de glaucom (Collaborative NTG Study). Studiul a concluzionat ca picaturile folosite în scaderea presiunii intraoculare sunt eficiente si în cazurile de glaucom cu tensiune normala. În mod curent, medicii trateaza glaucomul cu tensiune normala prin mentinerea presiunii intraoculare la valori cât mai reduse folosind medicamentatie specifica, chirurgie laser sau chirurgie de filtrare.

- Glaucomul pigmentar - Aceasta este o forma a glaucomului secundar cu unghi deschis. Aceasta forma apare când granulele de pigment din spatele irisului (partea colorata a ochiului) difuzeaza în lichidul intraocular. Aceste particule fine sunt antrenate catre canalele de drenare ale ochiului si, treptat, le înfunda, cauzând cresterea presiunii intraoculare. Tratamentul acestei forme de glaucom include medicamentatie sau interventie chirurgicala.

Manifestari: Glaucomul cu unghi inchis primar progreseaza cu simptome putine sau asimptomatic pana cand boala ajunge in stadiu avansat. Cum presiunea crescuta din ochi continua sa distruga nervul optic, pierdeti din ce in ce mai mult din vederea periferica. Inchiderea acuta a unghiului apare brusc drept raspuns la o crestere rapida a presiunii oculare. Pierderea permanenta a vederii poate aparea in decurs de cateva ore de la atac, deci este nevoie de atitudine medicala imediata. Atacul se petrece de obicei seara cand luminile sunt estompate iar pupilele au devenit relativ dilatate. Durerea poate fi severa.
 
Simptome:
- Vedere tulbure;
- Halouri in jurul surselor de lumina;
- Inrosirea ochiului;
- Durere oculara violenta;
- Greata si varsatura.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor