Conjunctivita infectioasa

Există o mulţime de factori care pot infecta conjunctiva şi provoca o inflamţie mai mult sau mai puţin severă. Deoarece aceasta poate duce la complicaţii serioase, sunt foarte importante diagnosticarea rapidă şi tratamentul corespunzător. Ochii sunt foarte bine echipaţi pentru a face faţă agenţilor dăunători. Corpurile mai mari sunt respinse în mod reflex prin clipire sau cu ajutorul genelor. Clipitul şi lacrimile resping corpurile străine de pe suprafaţa oculară. Filmul lacrimal conţine substanţe care protejează împotriva bacteriilor, ca şi mucusul care acoperă corpurile străine şi le elimină. Suprafaţa oculară are calitatea de a respinge bacteriile şi eliberează celulele şi substanţele cu mecanism de apărare a organismului.
 
Uneori, însă, aceste mecanisme sunt depasite, spre exemplu dacă deja există deja niste leziuni anterioare sau daca agentii infectiosi sunt într-o cantitate mare sau sunt foarte agresivi (virusurile sunt foarte agresive). Odată pătrunşi agentii infecţiosi la nivelul conjunctivei, apar reactiile de apărare: lăcrimare, rinoree, clipire frecventa. Vasele sanguine se dilată pentru a trimite mai multe celule si mecanisme de aparare care sa inlature substantele nocive, iar conjunctiva devine roşie . In final apare inflamatia, ţesuturile se edematiaza şi devin nefuncţionale. Stimularea receptorilor senzitivi de catre elementele inflamatiei duc la aparitia durerii, senzatiei de arsură sau presiune oculară. Secreţiile elimină materialele daunatoare. Mai tarziu se formează noi vase sanguine şi ţesut conjunctiv de reparatie. Pe masura ce inflamaţia se retrage, vasele de sânge dispar.

Cauze:
Conjunctivita infectioasa este cauzata de bacterii sau virusi. Mult bacterii diferite pot cauza conjunctivita dar cele mai frecvente sunt Streptoccocus pneumoniae, Hemophilus influenzae si Staphyloccocus Aureus. Conjunctivita virala apare frecvent impreuna cu mai multe infectii virale - cel mai des cu infectii cauzate de adenovirusuri sau enterovirusuri - si poate surveni in timpul unei gripe sau raceli banale. O forma mai putin serioasa de conjunctivita virala este infectia cu virusul herpex simplex. Parazitii si infectiile cu ciuperci sunt cauze rare ale conjunctivitei.
 
Cauza de baza a conjunctivitei acute este infectia virala. Conjunctivita virala incepe, in mod tipic, la un ochi. Simptomele si semnele conjunctivitei virale acute sunt de obicei asociate cu lacrimare care nu este de culoare verde sau galbena si este frecvent asociata cu simptomele unei raceli de cauza virala. Pleoapele pot fi umflate. Uneori privirea spre o lumina puternica este dureroasa. In cateva zile, este implicat si celalalt ochi. Se poate pipai un nodul limfatic umflat in fata urechii. Organismele care cauzeaza transmiterea bolilor sexuale ca gonoreea si chlamidya pot infecta si ele ochii si provoca conjunctivita. Acest tip de infectie a ochiului poate aparea la persoanele active sexual si la nou-nascuti care dobandesc infectia la nastere, de la mama.

Simptome:
În funcţie de cauză şi de gradul de infecţie, pot apare următoarele simptome în formă mai uşoară sau mai gravă: conjunctivă inflamată,rosie si edematiata; secreţie apoasă, vâscoasă sau purulentă. Poate apare senzaţia de corp străin, presiune, arsură sau durere. Pleoapele sunt grele, se lipesc, iar uneori sunt umflate şi roşii. Vederea poate fi tulbure ca şi un văl aflat peste ochi.Simptomele generale includ o senzaţie de rău general, febră, răcoare, rash cutanat, inflamţia nodulilor limfatici şi durere de cap, dureri articulare şi musculare.
 
Dacă infecţia nu este tratată, pericolul este că sistemul de apărare al organismului nu mai este capabil să controleze infecţia. Inflamaţia se va extinde, spre exemplu, la pleoape, la glanda lacrimală, ductul lacrimal, cornee, iris, orbită, sinusuri şi creier sau prin sistemul circulator în întregul corp ( septicemie) . Aceasta poate duce la afectarea ochiului şi la consecinţe imprevizibile. Următoarele afectiuni trebuie diferentiate de conjunctivitele infectioase:sindromul de “ochi uscat” ( senzaţia de corp străin şi arsură pe o periadă lungă de timp, pleoapele usor iritate), conjunctivite nespecifice (ochi roşii seara, uşoare secreţii) şi conjunctivite alergice (predomina mancarimea si edemul). In alte afectiuni predomină sensibilitatea la lumina, afectarea vederii şi durerea ( in glaucom), în afectiuni sistemice şi in reacţiile adverse ale acestei medicamentelor, simptomele generale sunt predominante.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor