Conjunctivita alergica

La unele persoane, polenul sau alte substanţe străine pot provoca conjunctivite acute. Acestea pot fi cauza unor alergii ca reacţie de apărare exagerată. De obicei, picăturile pentru ochi sunt suficiente pentru a reduce reacţiile neplăcute ale conjunctivitei. Alergia este o reacţie de apărare a organismului determinată de apariţia unui alergen. În cazul conjunctivitelor alergice, celule de protecţie specializate , mastocite, joacă un rol important. După contactul cu un alergen se formează substanţe inflamatorii numite histamine, care sunt eliberate brusc la un nou contact.
 
Vasodilataţia sanguină face să treacă o cantitate mai mare de fluid iar conjunctiva se înroşeşte si inflamează, afectându-i funcţionalitatea. Când substanţele inflamatorii stimuleaza senzorii de receptie apar simptome ca arsura, mâncărime şi presiune. Creşte ritmul de clipire, curg ochii şi nasul cu scopul de a îndepărta alergenul înainte de a ajunge la celelele de protecţie. Dacă inflamaţia durează mai mult sau apare frecvent se produce ţesut conjunctiv de neoformatie care formeaza cicatrici la nivelul conjunctivei.

Cauze:
Cele mai frecvente cauze ale conjunctivitelor alergice sunt reprezentate de polenul anumitor copaci sau plante. Adesea particulele de praf, sporii, bucăţi de păr şi piele de la animale pot provoca alergii. În principiu, orice substanţă poate cauza alergii oculare dar pot afecta şi pleoapele (ex. cosmeticele, soluţiile pentru lentilele de contact, medicamentele, alte substanţe chimice sau alimentare.)

Simptome:
Procesul începe imediat după contactul cu factorul alergen. Conjunctiva se edemaţiază la fel şi pleoapele, devenind dificilă clipirea. De obicei ochii sunt usor rosii,cu senzatie de arsura şi mâncărime, iar secreţia lacrimală este atat de abundentă incât afectează vederea. Alergenii "zburători" (ex. polenul, praful din locuinţă, mucegaiul şi alergenii animali) afectează, în special, membranele mucoase şi căile respiratorii: nas infundat cu rinoree şi mâncărime, stranut şi dificultate în respiraţie sunt cele mai frecvente simptome. Dacă aceste simptome sunt predominante şi sunt provocate de polen, sunt cunoscute sub numele de “febra fânului”. Apare numai periodic (are sezonalitate) într-un anumit anotimp, ex. când anumite plante sunt înflorite.
 
Următoarele simptome trebuie diferentiate de conjunctivitele alergice:
Sindromul de “ochi uscat” ( senzaţia de corp străin şi arsură pe o periadă lungă de timp, pleoapele usor iritate), conjunctivite nespecifice (ochi roşii seara, uşoare secreţii) şi conjunctivite infecţioase (cu adăugarea secreţiilor abundente, adesea purulente şi durere oculara In unele afectiuni oculare sunt predominante tulburarea vederii şi durerea ( glaucom). In afectiuni sistemice şi in reacţiile adverse ale acestei medicamentelor, simptomele generale sunt predominante. Ochii înlăcrimaţi, mâncărime, strănut în sezonul polenului nu presupune neaparat o alergie. Cel mai adesea, acestea sunt semne ale unei reacţii normale ale organismului de a încerca să scape de alergen.

Comentarii 

 
0 #1 mg 05-05-2012 15:16
cum se manifesta, stie fiecare. sfaturi, tratamente concrete caut si nu gasesc decat...vorbe goale. si medici superficiali. Am fost tratata cu tobradex, apoi dupa doua luni tobrex pana am facut blefarita de contact!! am capatat claritin si flumetol s bunesapte zile, dar dupa 10 este mai rau.Iau claritin seara dorm OK,ma trezesc cu pleoapele linistite f putin umflate si dupa f putin o iau de la cap?
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Date clientDatele dvs
În cursul înregistrării comenzii, noi colectăm de la clienţi o serie de date personale necesare atât livrării produselor..........detalii
Livrarea produselorLivrarea produselor
Produsele sunt expediate pe întreg teritoriul României prin Poşta Română - PrioriPost sau curierat rapid .........detalii
Cum platescCum plătesc?
Plata comenzilor dvs se efectuează ramburs în lei la ridicarea coletului la Oficiul Poştal dupa prezentarea....detalii
Continutul acestui site are un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. Toate produsele descrise pe acest site sunt suplimente alimentare si se elibereaza fara reteta. Cititi cu atentie prospectele care insotesc produsele comandate. Imalife.ro si reprezentatii ei nu sunt responsabili pentru administrarea neadecvata sau incorecta a produselor oferite.
S.C. Imavision Media&Development S.R.L. Brasov, cod fiscal, RO21184860, inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J08/542/2007

ANPC Protectia Consumatorului |    Solutionarea litigiilor